Легендарний фільм «За двома зайцями» покажуть з відреставрованою українською фонограмою.

Назад
НОВИНИ

иппаеоогн7пекукурннеку Україномовний фільм, знятий на кіностудії Довженка у 1961 році, було згодом дубльовано російською, а його оригінальна фонограма довго вважалася втраченою. Відомо, що виконавиця головної ролі фільму Маргарита Криницина наполягала на тому, що українська фонограма фільму збереглася й просила віднайти її, аби відновити оригінальну версію фільму
За українською версією “За двома зайцями” полювали кілька десятків років. Символічно, що українську фонограму не вдавалося знайти – чи, бодай, оприлюднити для публіки, – доти, поки не було знайдено обидві відомі натепер вцілілі версії. З 2010 року було відомо про існування української фонограми на кіностудії Довженка, проте фільм в оригінальній озвучці так ніхто й не бачив. 2012 року, коли українську версію фонограми було також віднайдено в маріупольському фільмофонді, дивним чином знайшлась і київська плівка.
Тепер, на основі обидвох плівок Центр Довженка створив реставровану україномовну версію фільму.
Презентація реставрованої версії фільму відбудеться за участі:
Вадима Іллєнка – оператора стрічки. Також підтвердили свою присутність:
Михайло Вікторович Іванов, син режисера фільму,    Алфімова Людмила Іванівна (Меронія, черниця) приїде з селища Печора Вінницької обл., Антонова Ніна Василівна (служниця з пансіону), киянка.
СПРАВКА: «За двумя зайцами» — художественный комедийный фильм режиссёра Виктора Иванова вышедший на киностудии им. Довженко в 1961 году. Фильм поставлен по одноимённой пьесе Михаила Старицкого, в свою очередь представляющей собой переработку комедии Ивана Нечуя-Левицкого «На Кожемяках». Фильм был снят на украинском языке на киностудии имени Довженко, так как изначально получил вторую категорию и планировался к показу только на территории Украинской ССР. Позже, когда фильм завоевал огромную популярность, он был частично переозвучен этими же актёрами на русский язык, и был запущен во Всесоюзный прокат. Оригинальная звуковая дорожка на украинском языке долгое время считалась утерянной, однако была найдена в мариупольском фильмофонде в 2013 году.
1999: Государственная премия Украины имени Александра Довженко — автору сценаря и режиссёру-постановщику Виктору Иванову (посмертно), кинооператору-постановщику Ильенко Вадиму Герасимовичу, актёрам Борисову Олегу (Альберту) Ивановичу (посмертно), Криницыной Маргарите Васильевне, Наум Наталье Михайловне — за выдающийся творческий вклад в создание художественного фильма «За двумя зайцами». В 2004 году состоялась встреча трёх Пронь: Маргариты Криницыной, Тамары Яценко и Аллы Пугачёвой, каждая из которых сыграли роли Прони Прокоповны. Встреча прошла в Киеве в ресторане «За двумя зайцами» на Подоле.