П’ять кроків, які допоможуть позбутися панічної атаки

Назад
Дозвілля

На жаль, протягом останнього року багато українців дізналися, що таке панічна атака. У програмі “Ранок Вдома” на каналі “Дім” із ведучими Лілією Ребрик і Костянтином Октябрським психологиня Наталя Підлісна розповіла, чому вони виникають, як з ними боротися та чи можливо допомогти близьким подолати панічну атаку.

Підлісна

Постійна експертка програми “Ранок Вдома” пояснює: панічна атака — це не просто відчуття паніки, це короткий епізод сильного занепокоєння, який може відбуватися за хвилини. Такі атаки викликають фізичні відчуття страху, часто — страху смерті.

Є кілька симптомів панічної атаки: прискорене серцебиття, задишка, запаморочення. Наука розділяє панічні атаки на три види. Перший — це спонтанні панічні атаки, коли вони виникають без причини. Інколи ця атака відбувається просто уві сні. Другий тип — це очікувані ситуації. Третій тип — ситуаційні напади паніки. Це панічні атаки, які відбувається після сну через хімічно-біологічний тригер нервової системи”, – пояснює Наталя Підлісна в ефірі каналу “Дім”.

Панічні атаки виникають, коли тіло стикається з небезпекою – мозок наказує вегетативній системі активізувати реакцію “бий або біжи”.

Існують провокатори панічних атак — це хронічний чи гострий стрес. Хронічний — це тривалий стрес, а гострий — це переживання чогось, що сталося зараз. Викликають атаки ще й надмірне споживання алкоголю чи кави. Крім того, гормональні хвороби спричиняють панічні атаки дуже часто, бо змінюється природний коктейль нейромедіаторів, – коментує психологиня.

Щоб позбутися панічної атаки, експертка радить дотримуватися простих правил:

Перше — це дихання. Треба повільно і глибоко вдихати і видихати. Це розслабляє тіло та допомагає прийти до тями.

Друге — можна зняти взуття і босими ногами постояти на землі або на підлозі. Також можна просто торкатися стін або погладити кішку чи собаку.

Третє правило — попити води та вмитися холодною водою.

Четверте правило може здатися дивним, але воно дієве — треба марширувати. Це допоможе розчинити гормон стресу – кортизол.

П’яте — перемкнути увагу. Назвати п’ять предметів, які бачите навколо себе, п’ять запахів або п’ять звуків, які чуєте.

Такі вправи відвернуть вашу увагу та допоможуть позбутися панічної атаки. Але не за хвилину, а за 10 хвилин, – зауважує Наталя Підлісна.