Денис Путінцев: Як стати зіркою

Назад
Шоу-бізнес

Продюсер, медіаексперт Денис Путінцев в інтерв’ю Vesti.ua намагався дати відповідь на філософське питання: “Як стати зіркою?”

Денис Путінцев

Денисе, які образи зараз потрібні в українському шоу-бізнесі?

До війни у нас була велика прогалина з тестостероновими маскулінними мужиками. Більшістю на нашій естраді були умовні пенсіонери 45+. А серед молодих секс-символів співаки найчастіше були глянцевими, як Віталій Козловський. Після початку війни ситуація трохи змінилася. З’явилося багато нових виконавців. Але проблема виявилася в тому, що більшість із них не є персонами. Вони не викликають у людей емоційної зацікавленості. Вони можуть бути чудовими співаками і мати чудовий вигляд, але людям не цікаво знати, що відбувається у їхньому житті. Зараз в Україні найбільший попит на героїв і найбільше цього образу відповідають Женя Галич і Асафатов. Вони обидва просто випромінюють сексуальність. Третім у цьому списку міг би бути Андрій Хливнюк, але йому не вистачає емоційної енергії – дуже холодний.

Хоча не завжди сексуальність була вирішальним фактором. Згадайте Віктора Бронюка – він зовсім далекий від образу секс-символу, але завжди був дуже цікавий публіці як персонаж. Тому що він та сама людина від землі і той самий чоловік із сусіднього двору. Вітя – гармонійний персонаж, тому йому не обов’язково виділяти тестостерон. Бронюк – це людина із народу.

А що скажете про жіночі образи – потрібна завжди сексапільна дівчина чи тут теж є якісь інші варіанти?

Сексапільність далеко не завжди потрібна. Якщо простежити відносини української публіки та наших співачок, то є величезний розрив – від “ВІА Гри” та Вєрки Сердючки, до Alyona Alyona й Олі Полякової. Андрій Данилко створив народну героїню, трохи крінжеву, але із поглибленням, якщо хочете, у фрейдизм. І, зрештою, вийшла яскрава героїня, яку ми постійно зустрічаємо в реальному житті. А ось Оля Полякова, як на мене, об’єднала в собі Вєрку Сердючку та “ВІА Гру”. Саме в цьому й полягає секрет її популярності.

Щодо інших варіантів, до сучасного українського шоу-бізнесу катастрофічно не вистачає піксельних жінок – співачка, яка була б у військовій формі і несла відповідний меседж.

денис путинцев 2

Співачки, які співають про війну, роблять це в образі матері. Чи потрібен для військового репертуару інший?

Потрібен. У нас немає своєрідної Лари Крофт, яка б поєднувала в собі мужність і сексуальність.

Окрім військового напряму, як ще в найближчому майбутньому зміниться наш шоу-бізнес?

Розраховувати на корпоративи можуть лише одиниці. З’явиться більше віртуальних і голограмних концертів. Під час пандемії вже були такі спроби та досить успішні. Наприклад, із BTS. Але вже зараз розробляються більш технологічні речі. За якісь 20 доларів ти зможеш подивитися концерт свого кумира, який відбувається в іншій точці Землі. До того ж, усе можна буде розглянути в деталях до краплі поту на носі соліста. Ще один напрям, це голограми померлих мегазірок, таких, як Елвіс Преслі або Майкл Джексон. А ще більшу конкуренцію артистам становитиме штучний інтелект, який створюватиме нові хіти. Але ШІ, як і інтернет, змінить не лише шоу-бізнес, а й увесь світ. Це призведе до мінімізації живої концертної діяльності. Живі концерти зможуть собі дозволити лише найбільші зірки, які за дуже великі гроші виступатимуть перед найбагатшими людьми.

Чи достатньо хітової пісні для того, щоб стати зіркою?

Треба розуміти, що для популярності просто добрих пісень недостатньо. Зараз під час війни з’явилося багато хітів. З’явився цілий пласт під назвою “Байрактарщина”. Але де всі ці люди, котрі їх виконують? Хтось може ідентифікувати групу, яка виконує “Доброго вечора, ми з України”? До речі, їх багато протягом півроку показували по телевізору. Однак я досі не уявляю, які вони на вигляд. А проблема полягає в тому, що гурт сам не розуміє, хто вони і для кого, на яку аудиторію вони працюють. Не видно їхніх людських якостей, які були б інтегровані в їхню творчість. І це надзвичайно поширена проблема серед молодих артистів. Вони часто думають, що секрет популярності в тому, як якісно записати пісню, знайти гроші на кліп та викласти його на YouTube. Але секрет полягає в тому, як утриматись на цій хвилі популярності. Зараз такий момент, коли дуже швидко можна отримати її на хайпі. Майже ніхто з молодих українських артистів цього випробування не проходить.

денис путинцев

Чи допомагають у розкручуванні артиста талант-шоу?

Людина, яка мріє стати зіркою, бачить на початку красиву картинку – яскраве життя, повагу та багато чого, що супроводжує популярність. Так уявляють собі шоу-бізнес багато учасників талант-шоу. Але вони зовсім не знають того, що весь телевізійний бізнес побудований так, щоб спочатку використати талановитого виконавця для своїх рейтингів, а потім викинути. Телебізнес не заточений під формування окремо взятої особи. Хоча був такий прецедент, коли Новий канал підписував довгостроковий контракт із “Фабрикою зірок-2 і 3”. Але з цього нічого доброго не вийшло. Максимум, що у них вийшло, це організувати тур по країні всіх фабрикантів і заробити на цьому гроші. Випадку, коли телеканал зробив зі співака зірку, так і не сталося. З репертуаром артиста треба працювати стратегічно, чого телепродюсери не роблять. За великим рахунком, шоу-бізнес стратегічно нічим не відрізняється від будь-якого іншого, наприклад, аграрного бізнесу.

Як розвиватимуться гурти – вони, як і раніше, залежатимуть від харизматичності свого фронтмена?

Потрібно розділяти бойз або герлз-бенди та рок-гурти. Перші створювалися штучно, але за стандартною формулою. У кожного соліста була своя роль – хуліган, відмінник, качок, ловелас і таке інше. Кожен із учасників – персона. Однак не кожен справлявся зі своєю роллю. Такі, як Роббі Вільямс виходили зі складу (гурт Take That) і сольно ставали зірками. Але були й ті, що зникали.

А якщо говорити про рок-гурти, то вони завжди збиралися самі собою. І все-таки багато залежало від соліста, тому що він завжди в центрі уваги і лаври завжди насамперед дістаються йому. Якщо вокаліст не харизматичний, то гурт, як правило, зникає. Ще одна проблема рок-гуртів – демократія всередині колективу. Будь-яка творчість має кимось коригуватись, якщо це спроба стати бізнес-проектом. Творчу людину завжди заносить. Він продукує цікавий контент, і саме за це потрібно хапатися продюсеру. Головне лише не передавити.

Наскільки уважно потрібно музикантам-початківцям стежити за чинними трендами? Адже можливо таке, майбутній гурт слухав і любив один стиль, але, поки вони розкручувалися, він вийшов з моди.

Є два шляхи до популярності – стратегія та хайп. Перемагає завжди той, хто вміє мислити стратегічно і водночас гнучкий. Хайп може дати мільйони лайків і переглядів, але це популярність на тиждень чи місяць. Потім треба робити щось нове, тільки падати буде дуже боляче. Якщо людина хоче бути зіркою надовго, то потрібно придивлятися до трендів, але не до тих, що є сьогодні, а до тих, що тільки формуються.

денис путинцев

Нагадаємо: Денис Путінцев – продюсер особистостей, архітектор особистих  брендів, медіаексперт, спеціаліст зі створення та просування образів у медіа, співзасновник Громадських організацій “Асоціація Лідерів Думок України” та “UAniverse/Всесвіт UA“, журналіст, актор, музикант, ведучий, засновник промокомпанії STARBOM.COMpany. Керував проєктами у компаніях United Media Holding і TAVR Media. Входив до складу журі телепроєкту «Фабрика зірок 2» (Новий канал). Був музичним експертом токшоу «Міністерство Прем’єр» (М1). Експерт Національної музичної премії YUNAМедіамен року за версією Всеукраїнської бізнес-премії Cabinet Boss TOP 50.  Співпрацював із багатьма відомими бізнесменами, артистами, моделями, спортсменами, блогерами та політиками.

Серед його клієнтів:  ТІКАнастасія ПриходькоБрати ГадюкіниMamaRikaESTRADARADALamaДарія ПетрожицькаAIO та багато інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: